Cine suntem

eliza
Eliza van Peppen
Profesoară de Limba și Cultura Română

Eliza van Peppen  s-a născut în Vălenii de Munte, Prahova, orașul lui Nicolae Iorga. A plecat de acasă la 14 ani la Ploiești, unde a urmat cursurile liceului „Mihai Viteazu”, secția de limbi străine. 

A absolvit Universitatea din București, Facultatea de Filologie, specializarea română-franceză.

Este în Olanda din 2008. De patru ani colaborează la Școala Românească din Haga, iar din primăvara lui 2016 s-a alăturat și Școlii românești din Amsterdam. La ambele școli predă limba română pentru copiii români sau proveniți din familii mixte. Proiectul de suflet: predarea limbii
române la școlile românești din Olanda.

În anul 2019, Eliza van Peppen a primit distincția Ordinul Național Merit pentru
Educație, în grad de cavaler, din partea Președintelui României.

alina-img
Alina Maria Moruz
Profesoară de Limba și Cultura Română

Sunt la bază învățătoare și educatoare, cu studii în pedagogie și un doctorat în Cultură și Comunicare. 

Lucrez cu copiii din anul 2005 și am gradul I în învățământ.

Am fost redactor șef al revistei pentru copii Mekki Junior, revistă distribuită la nivel național, în perioada 2009-2014. Tot în această perioadă am dezvoltat și promovat, prin revistă și în colaborare cu Ministerul Educației, proiectul de dezvoltare Emoțională: Să ne împrietenim cu emoțiie!

Consider că o educație eficientă începe prin legatura sufletească pe care o stabilești cu copilul, iar atenția și dragostea pe care i le oferi se împletesc natural cu cunoștințele și deprinderile. Consider, de asemenea, că o educație sănătoasă cuprinde elemente de dezvoltare emoțională și socială, îmbinate cu sădirea încrederii copilului în el însuși și cu încurajarea relațiilor de prietenie și colaborare cu cei din jur.

1_1_Magda Balica
Magda
Balica
Profesoară de Limba și Cultura Română

Sunt Magda și lucrez de peste 25 de ani în educație.

Sunt pasionată de învățare și mă bucură fiecare mic progres al copiilor. 

Îmi place să pregătesc situații de învățare interactive și creative, în care copiii gândesc cu mintea lor, sunt încrezători în forțele proprii, le pasă de ceilalți și de lumea în care trăiesc și găsesc bucurie în a fi împreună. Mai cred că jocul e cea mai frumoasă cale de a învăța. La orice vârstă!

La Școala Românească din Haga vin cu inima deschisă si cu gândul de a construi un mediu de învățare prietenos, în care copiii să comunice cu încredere in limba romană, să ia decizii, să își facă prieteni și să se simtă bine unii cu alții.

Bogdan
Bogdan Găvază
Fondator
Fondator si Președinte al fundației Român în Olanda și Director al Școlii Românești Haga. În 2020, Bogdan Gavaza a primit distincția Ordinul Național Merit pentru Educație, în grad de cavaler, din partea Președintelui României.

COLABORATORI

1_2. Veronica
Veronica Ene

Veronica Ene, căsătorită, 3 copii. 

Absolventă a Universitatii București. Primul meu job după absolvirea Universității a fost ca profesoară.

Am urmat modulul psihopedagogic în facultate (pedagogie/psihologie școlară).

Locuiesc de 10 ani în Haga, timp în care am desfășurat nenumărate activități educative – voluntar la gradiniță timp de 2 ani, asistent coordonator la biblioteca de jucării – Speelotheek/Consultatiebureau Ypenburg 3 ani, supraveghetor copii la Școala Generală –  Bassischool De Vlieger.

Din anul 2018 lucrez la Școala Generală – Bassischool Christoffel/Ypenburg. Pentru copiii mei, Școala Românească este un mod atractiv de a învăța limba română, unul diferit de cel clasic pe care îl urmează deja zilnic la școală. Colaborarea cu Școala Românescă a deschis noi viziuni asupra limbii și culturii românești, atât pentru noi ca părinți cât și pentru copii. Suntem încântați să facem parte din aceasta echipă.

Proiectul cursului de muzică – orchestră a fost inițiat și este condus de doamna profesor dr. Lavinia Bălașu, un muzician de înalt nivel profesional și artistic, cu un portofoliu de scenă și pedagogic de înaltă calitate și foarte apreciat la nivel internațional. 

Este o șansă unică de a explora și interpreta o generoasă diversitate muzicală de inspirație românescă și universală.

Este o oportunitate excelentă de a face muzică cu alți muzicieni – profesioniști și amatori – care vă ajută să vă extindeți cunoștințele despre muzică și o oportunitate excelentă de a cânta în ansamblu. Oferă muzicienilor amatori expunerea la muzică și spectacol.

Lavinia Balasu
Lavinia Bălașu

PROFESORI ACTIVITĂȚI OPȚIONALE

2_Cristina
Cristina Nenu

Înainte de a fi Cristina Nenu, eu sunt mama de adolescentă, profesionist în soluții tehnologice pentru mediu și prietenă devotată. 

Ca mama aflată pe meleaguri străine de ceva timp și cutreierand lumea, am înțeles ca a vorbi românește este important chiar dacă la scoală, la serviciu sau în societățile în care trăim, vorbim și alte limbi. Limba română este ancora identității noastre care trebuie formată, menținută și arată cu mândrie. De aceea, eu mă adresez adolescenților cu un curs de dezbatere în limba română (dar și engleza pentru că dezbaterea este universală). Îmi doresc ca ei sa descopere frumusețea limbii române, complexitatea ei și-n același timp să îsi găsească propria opinie.

Ca persoană formată în domeniul technic, eu știu cât de mult contează argumentele și firul logic atunci cand îți expui o părere. Dar și limbajul dezbaterii este important. Să asculți pe celălalt, să lași loc de îndoială, să recunoști ce nu știi și când nu știi, să ajuți la găsirea unei soluții, să menții un dialog. Toate aceste aspect ne vor defini pe noi mai târziu. Și vreau ca adolescenții nostri să le știe, pentru că atunci când vor merge în lume să stea cu fruntea sus. De aceea am propus opționalul de DEZBATERE, despre care poți afla mai multe aici.

Ca profesionist, încerc sa fac cât pot de mult pentru planeta noastră atât de încercată. Încep prin a educa pe cei de lângă mine despre mediu și soluțiile pe care le putem lua acum. În profesia mea gândesc soluții, le dezvolt și le ajut sa atingă pragul de lansare pe piață. Chiar dacă acum se vorbește mult despre mediu și se face mai puțin, atunci când va veni momentul critic, eu vreau să avem suficiente opțiuni. Scopul meu este sa găsesc cele mai creative și mai prietenoase soluții de mediu.

Ca prietenă aflată într-o altă societate decât în cea în care m-am format, încerc să țin legatura cu comunitatea românească, să particip la discuții, să împart ce aflu eu și cu alții. De aici legătura cu prietenii Școlii Românești de la Haga.

Bună, mă numesc Mihai Ignat și m-am născut în Zalău, județul Sălaj. După ce am studiat și locuit câțiva ani în Cluj-Napoca, munca m-a adus în Haga unde locuiesc de 10 ani. Lucrez în domeniul IT/software de mai bine de 15 ani și am avut ocazia să cunosc și să colaborez cu oameni din întreaga lume. Îmi place mult să descopăr culturi diferite și să mă bucur de diversitate, dar am observat că în cele din urmă suntem cu toții foarte asemănători.

Chiar dacă meseria mă ține destul de mult în fața ecranului, cred cu tărie în echilibru, iar în timpul liber, de câte ori am ocazia, încerc să stau în natură, mai ales făcând sport, plimbări pe munte, pe jos sau cu bicicleta. De asemenea, cred că viața e o dezvoltare continuă și simt că putem învăța mereu ceva nou de la cei pe care îi întâlnim. De aceea îmi place mult să citesc, să petrec timp cu oameni de toate vârstele și să descopăr astfel perspective noi asupra lumii în care trăim și a vieții în general. 

La Școala Românească de la Haga încerc să le transmit copiilor puțin mai mari idei de bază din programare și câteva concepte din domeniul IT, dar și să îi familiarizez cu lucrul in echipă și ce înseamnă de fapt toată treaba asta de „oameni mari”.

3_Mihai Ignat
Mihai Ignat
Ioan-Armand Streza
IOAN STREZA

Profesor de Istorie

Profesor de istorie în școlile din Făgăraș din 1997. Între 2004-2008 și 2015-2017 director adjunct la Colegiul Național Radu Negru. A colaborat cu edituri și posturi de televiziune și a participant la sesiuni de comunicări științifice pe teme de istorie etc.

Propune un curs de istorie interactiv, atractiv și foarte iubit de copiii de toate vârstele, îmbinând cunoștințele de istorie cu umorul și marea sa pasiune pentru povești.

Profesoară la Modului de Film

Nicoleta Talpeș (41 de ani), este antreprenor, iar din 2007 conduce Media Image Factory, agenție specializată în dezvoltarea și comunicarea proiectelor cu impact social. S-a implicat in promovarea unor filme românești importante, a adus în premiera pentru România documentare strâine premiate la marile festivaluri internaționale. Are un Master în Politici Sociale Europene, iar in prezent studiază filmul documentar ca instrument al schimbării sociale la Școala Doctorală din cadrul Facultății de Jurnalism și Știintele Comunicării, Universitatea București. 

În 2009 a fondat Guerilla Verde, prima caravana educațională de film cu mesaj ecologic din România, iar în 2017 a fondat GreenTech Film Festival, un festival de filme documentare dedicat tehnologiilor verzi prin care vizează informarea publicului larg asupra oportunităților puse la dispozitie tehnologie.

În 2018 a produs și regizat filmul documentar 10 (Zece), prima parte dintr-o serie de documentare care prezintă portretul unei societăți aflate în schimbare, film realizat pentru mediul online, ce poate fi urmarit gratuit pe www.10film.ro

Nicoleta Talpes
RALUCA NEGREA
RalucaNegrea
RALUCA NEGREA

Profesoară la Modului de Deserturi Sănătoase

Sunt absolventa de Drept și jurist ca meserie de bază. Cofetaria a început ca un hobby, iar în timp a crescut către un job full-time. 

De-a lungul timpului m-am axat pe cofetarie sănătoasă, adică produse făcute cu ingrediente cât mai naturale, fără conservanți, coloranți sau înlocuitori. Deserturile pe care le propun sunt potrivite pentru persoane care au intoleranțe/alergii alimentare, diabet etc., sau pentru persoane care vor să aibă un stil de viață mai sănătos și mai slab caloric. Folosesc ingrediente de înaltă calitate, îlocuitori pentru zahăr rafinat, faina fără gluten, înlocuitori naturali pentru ouă, produse pe bază de lapte, și multe altele.

În prezent organizez cursuri și workshop-uri pentru adulți, prin care învață atât rețete delicioase și potrivite pentru restricțiile lor alimentare, cât și noțiuni de bază din cofetărie.

Este arhitect, editor al revistei de arhitectură Zeppelin (din 2010) și, din 2008, cadru universitar în Departamentul de Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului „Sanda Voiculescu”, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București. 

Este absolventă cu premiu de excelență a acestei instituții, bursier european cu stagiu doctoral la Ecole Nationale Superieure Paris La Villette și Beaux-Arts, doctor în arhitectură din 2012 și cadru didactic bursier al primului proiect Erasmus+ VVITA 2017-2019, o cooperare UAUIM – UNICT Italia – NTNU Norvegia, proiect dedicat patrimoniului vernacular. În 2018 Ioana susșine la New York, în cadrul conferinței IAFOR – Heritage & The City o prelegere despre valoarea patrimoniului construit din București.

Începând din anul 2020 Ioana a colaborat cu Școala Românească din Haga organizând modelul ATELIER de arhitectură.

3_Ioana
Ioana ZACHARIAS

Școli partenere

Avenor College, București 
Școala Generală nr 8, Brașov
Școala Românească Tours, Franța
Școala Românească Caen, Franța
Școala Românească Atena, Grecia
Școala Românească Luxembourg, Luxembourg

Școala Românească Madrid, Spania
Școala Românească Amsterdam, Olanda
Școala Românească Eindhoven, Olanda
Uniunea Școlilor Românești din Olanda
Colegiul National „George Baritiu” Cluj
Centru de Excelenta Eurotrading Ilfov