Anul școlar 2019-2020 – Provocări și bucurii

Anul școlar 2019-2020 a fost pentru toți o provocare. Dar una una căreia i-am răspuns pe măsură. Un an în care am bifat atât la capitolul inovare cât și la adaptare. 

Cursurile de limba română s-au desfășurat ca de obicei, cu activități atractive și invitați speciali, cu jocuri, activități interactive, cursuri de copt colăcei sau de vopsit ouă roșii, lecții despre cultura și tradițiile românești îmbinate cu jocuri de echipă și povești terapeutice.

Am avut, ca de oicei, destui invitați speciali, și amintim aici pe scriitoarea Mihaela Coșescu care ne-a citit din minunatele sale cărți, Bicicleta fermecată și E și treaba mea. Am discutat despre dorințe, minuni și despre implicare socială.

Noutatea de acest an au fost cursurile online, începute din luna martie, care au adus un suflu nou și ne-au unit și mai mult. Cursurile online au fost adaptarea fireasca la criza pandemică. Profesoarele noastre, Eliza, Ecaterina și Alina, s-au adaptat rapid la transformarea digitală a școlii noastre.

Mai departe de reziliența demonstrată de echipa scolii, am transformat aceasta criză într-un catalizator. Ne-am apropiat astfel de familii îndepărtate, adunând alături de cei 54 de copii din școala noastră încă 31 de copii noi, situați în alte părți ale Europei, majoritar în Franța.

În acest an am dat drumul și la cursuri și module extracurriculare. Menționăm aici în mod special cursul de muzică, al profesoarei Lavinia, care, spre surpriza tuturor, a continuat și în varianta online, cu rezultate deosebite pentru toti participanții.

Alături de muzică, anul acesta au debutat și module speciale de Debate, Arhitectură și SCRATCH. Mulțumim facilitatorilor Cristina, Ioana și Mihai. Aflați mai multe despre aceste cursuri aici.

Lista realizărilor pentru acest an continuă: A fost un an în care am finalizat Biblioteca cu fond de carte românesc, una dintre cele mai dotate din Olanda, cu multe cărți pentru copii și adulți, acoperind o gamă largă de teme: artă, istorie, parenting, dezvoltare personală sau beletristică.

Apoi, a fost un an în care am dat drumul la două activități menite să consolideze dezvoltarea comunității de părinți din jurul școlii.

Menționăm aici Clubul de lectură, inițiat de Ecaterina și preluat și adaptat de Alina într-un Seminar de dezvoltare emoțională, la care participă diverși invitați și se discută elemente de EQ într-o atmosferă caldă și deschisă.

Ca urmare a conferințelor organizate la Don Bosco, am lansat și TED Circles sub îndrumarea lui Johann Stan, care adună alături de noi și oameni din alte comunități, deschizând orizonturile unor colaborări mai largi pe viitor. Aceste activități au continuat, multe dintre ele, și pe perioada vacanței, cu un entuziasm deosebit.

Tot ca activități pentru părinți am avut mai mulți invitați speciali, și menționăm aici pe Steliana van de Rijt-Economu, care a prezentat Mothers as Leaders și pe Bogdan Androne cu discuții despre ”Și dacă ar fi ușor”. Am avut chiar și o avanpremieră, prezentând fragmente dintr-un viitor film despre Fenomentul Pitești.

Un alt moment important pentru noi în acest an școlar a fost recunoașterea activității noastre la cel mai înalt nivel, de către Președintele României, care a decernat Meritul pe Învățământ, în grad de Cavaler, d-lui Bogdan Găvază, Director al Școlii noastre și în același timp Președinte al Fundației Român în Olanda. Aceasta înaltă disticție a fost dedicată întregii echipe de profesori, colaboratori și părinți implicați în activitățile școlii. Împreună suntem mai buni!

Școala noastră a fost reprezentată la Forumul Românilor de Pretutindeni la București în calitate de reprezentatnt al comunității românești din Olanda, la târgul Feel at Home de la Haga dar și în mai multe ocazii pe undele Radio România International, și la televizor pe Digi24 și TVR Internațional

Am încheiat acest an într-un mod cu totul neobișnuit, printr-o serbare online, minunat orchestrată de toți profesorii și colaboratorii noștri. 

A fost un an plin de suprize și provocări, cărora le-am răspuns prompt și entuziast. 

Așteptăm cu nerăbdare următorul an școlar și viitoarele provocări.

 

Share this post