Dragi părinți, dragi prieteni,
Răspund cu bunăvoință invitației câtorva dintre dumneavoastră de a continua conversația noastră – nu la catedrală, ci la Don Bosco – pe teme regăsite în cărțile pe care le citim și, de aceea, vă dau întâlnire mâine, 25 ianuarie 2020, în jurul orei 10:15, în același loc, pentru a conchide asupra conținutului cărții lui Alice Miller, "Drama copilului dotat", dar și pentru a introduce următoarea carte, deja anunțată, "Între Orient și Occident. Țările Române la începutul epocii moderne (1800-1848)", scrisă de către Neagu Djuvara.
Cartea aceasta, pe marginea căreia urmează să vorbim, am sentimentul că e un bun îndrumător pentru a ne răspunde întrebărilor fundamentale: Cine suntem (noi, românii)? De unde venim? Încotro mergem? Iată și un fragment din "Prefața la ediția românească", care sper să vă stimuleze în dezbatere, deopotrivă pe cei care ați citit-o și pe cei care vă propuneți să o citiți:
"Această carte n-a fost scrisă pentru români. A fost scrisă pentru occidentali, care, în general – chiar în sferele cele mai culte – nu știu aproape nimic despre trecutul țării noastre.
De mult mă bătea gândul să încerc să povestesc felul în care Țara Românească și Moldova – în împrejurările care caracterizează sfârșitul veacului al XVIII-lea și începutul celui de-al XIX-lea (slăbirea imperiului otoman, războaiele austro-ruso-turce, revoluția franceză, aventura napoleoniană) – suferă deodată o prefacere adâncă, trecând, în mai puțin de două generații, de la o "civilizație" la alta, de la modelul bizantin, oarecum alterat și sclerozat – la modelul occidental, adoptat cu pasiune și chiar, uneori, cu o grabă excesivă."(p.7).
Mă gândeam să ne propunem spre conversație câte o carte pe lună. Să fie aceasta cartea lunii februarie?! Aștept cu aceeași bunăvoință sugestiile dumneavoastră.
Gândul meu bun!
Ecaterina